Kundverktyg

Beställningsguide

Kalkylator - räkna ut färg- och materialåtgång

Inköpslista

Snabb och billig leverans med SMS-avisering!

Alla priser på denna webplats är inkl. moms.

Kontakt

De IJssel Coatings Norden

ADRESS

Hedbergs Industri AB

Varvsgatan 19

456 32 Kungshamn

Sweden

EMAIL 

info@de-ijssel-coatings.se

TELEFON

vardagar 08-12 och 13-15.30

073 629 42 23

BESÖK

Ring och boka möte innan besök

Planering av jobbet

 

Varför måste jag måla eller vaxa?

 • Gelcoat hålls ren och glansig

 • Trä skyddas mot vittring och röta

 • Ytor under vattenlinjen skyddas mot plastpest, osmos och beväxtning

 • Däcket skyddas mot nötning och mögel

 • Stål & aluminium skyddas mot rost och korrosion

 • En Double Coat-lackad yta är nästintill underhållsfri. Tvätta med Shampoo Shine och vaxa med TI02 för att lackförsegla.

 

Förutsättningar

 • Börja med att söka information på vår hemsida och i våra produktblad. Ju mer du läser på desto lättare blir det för dig att få kunskap om hela processen;

 • Vad är rätt mängd Double Coat? Räkna ut ytornas storlek i kvadratmeter, använd kalkylatorn till vänster.

 • Bestäm om du ska både grundmåla och lacka, eller bara det senare. Att grundmåla kräver mer jobb men ger en djupare, fetare glans i lacken när du är klar;

 • Beakta alla torknings-, härdnings-, och övermålningstider. Studera produktbladen och lär dig vilka temperaturer som gäller för varje produkt;

 • Använd rätt lacktillbehör av hög kvalitet. Be oss om hjälp att hitta rätt produkter;

 • Var beredd på att temperatur och väderförhållanden och andra människors aktiviteter påverkar din målning. Du måste veta när det är bäst att måla och hur länge vädret eller omgivningen behöver hålla i sig för att inte påverka resultatet;

 • Vind, fukt och solljus bör kunna kotrolleras av dig;

 • Testa om luftfuktigheten är rätt. Om du fuktar ytan med vatten och vattnet torkar på 10 minuter så bör det gå bra att måla;

 • Målar du liggande ytor, exempelvis ett däck, är de mer utsatta för fukt och damm. Spänn upp något som du anser passa bra.

 • Sörj för god ventilation och mycket god belysning;

 • Oavsett om du är inomhus eller utomhus måste du skydda alla delar av din kropp. Använd 1) lackoverall med huva; 2) handskar; 3) kolfiltermask. Lösningsmedel och isocyanater går annars rakt in i blodet och epoxi är allergiframkallande;

 • Läs mer om fördelar och nackdelar under Måla inne eller ute?

 • Var alltid noga med att slipa en yta noggrant mellan varje nytt lager. Ju mer defekter som lämnas kvar kommer annars förstärkas i nästa lager. Stressa inte för att komma vidare. Det blir bara så bra som du gör det. Och om du gör rätt så kommer du bli mycket nöjd.

 

Min beställning - en exemplifiering

För att veta vad som behövs kan du följa denna guide. Låt oss utgå från att du ska måla en 20 cm ljusgrå snobbrand på en 40 fot segelbåt.  20 cm x 12 m ger en yta på 2.4m2. Båtens bägge sidor plus häcken ger en totalyta 5.8 m2 (2.4+2.4+1). 

Tvätt

Tvätta med M4605. Det är ett mycket prisvärt koncentrerat schampo. Minsta förpackning är 1 liter.

Avfettning

Du behöver 500 ml Double Coat Avfettning. Använd aldrig acton eftersom det inte har en avfettande effekt. Att avfetta på rätt sätt är en av de viktigaste delarna i hela förarbetet. Torka rent ytan före och efter slipning.

Grundfärg

Om du ska måla en mörkblå snobbrand grundmålar du med svart HB Coating. Du behöver 2 st 750 ml-set för två strykningar. HB Coating täcker 0,1 liter/m2. Du behöver ett 2-pack IJmopox-rulle, 500 ml IJmopox Förtunning, samt måttkoppar för färgblandning i volym. Lägg till en bygel som passar våra rullar och några penslar som kommer åt där rullen inte kommer åt.

Spackel 

Spackla småskador med IJmofix. Du behöver ett 500 g-set.
 

Double Coat

3 strykningar ger 17.4 m2. En mörkblå Double Coat-kulör täcker 12 m2. Du behöver 2 kg Double Coat. Ett 10-pack Double Coat-rulle, eller eventuellt ett antal 5 cm:s Double Coat-rulle (för smala linjer). 500 ml Double Coat Förtunning.

Maskeringstejp

3M 244 ger superskarpa färglinjer. Detta är den enda tejp du kan lyckas med. Det är den bästa finlinjetejpen som finns att tillgå, såvida man inte vill betala hundratals kronor per rulle, vilket är onödigt.

Klibbduk

3M:s klibbduk tar bort det sista fina slipdammet utan att kontaminera ytanmed klister. Vi rekommenderar inga andra klibbdukar eftersom de innehåller för mycket klister. Beställ enc3M Klibbduk för varje 5-10 m2. För din snobbrand behöver du 3-4 stycken. 

Scotch-Brite

Som slipmedel blir Scotch-Brite mer och mer populärt. Det är perfekt både till grova och fina ytor. Slipa utmed maskeringstejpen utan att den blir förstörd, slipa hörn och kanter utan att slipa igenom. Scotch-Briten tar med sig det mesta av slipdammet efter att du slipat med ett sandpapper, och den polerar bort alla sliprosor, vilket ger högre glans i lacken. Till vår exempelsnobbrand behöver du 2 st Fine och 2 st Ultra Fine.

Sandpapper

3m 255P ger bättre slipekonomi än vanliga sandpapper. De håller längre. Ju finare ett sandpapper är desto kortare är dess livslängd. Till exempelsnobbranden slipar du med P180 innan grundfärg, P240 för att slipa grundfärgen, P400 och sista P500 mellan lacklagren. Beställ ett 10-pack av varje kornstorlek.

Skyddsutrustning

Vi har satt ihop ett skyddset som innehåller allt du behöver och som skyddar mot epoxiallergi (grundfärg) och isocyanater (lackfärg). Priset på vårt skyddset är så lågt att vi inte tjänar några pengar på att sälja det, det betyder mer för oss att du jobbar säkert.

Nytt testresultat

Läs det nya testet i Praktiskt Båtägande som hyllar Double Coat. Toppbetyg!

Ladda hem artikeln

Prenumerera på våra Youtube-klipp och se hur man målar!

Lär dig att måla och polera som ett proffs:

Läs våra guider

Miljöarbete

Vi stödjer Världsnatur-fondens arbete för ett rent och sunt liv i Östersjön. När du som kund handlar hos oss bidrar du till att stärka våra insatser för miljön.